Blogs

Theo Last: oud praeses

  • Vereniging
  • 3 minuten (628 woorden)

Beste lezer,

Ongeveer vier jaar geleden werd mij door het toenmalig bestuur gevraagd of ik praeses wilde worden van het 134e bestuur der G.F.S.V. “Pharmaciae Sacrum”. Circa twee weken geleden vroeg het huidige bestuur mij of ik een stukje kon schrijven over mijn ervaringen als praeses van dit bestuur. Aangezien je nu dit stukje leest dus twee vragen die ik met ja heb beantwoord. Antwoorden waar ik geen spijt van heb gekregen. Al gebiedt het mij eerlijkheidshalve te zeggen dat ik, terwijl ik dit typ op mijn vrije avond in het weekend tijdens mijn stage op Curaçao, ook andere dingen had kunnen doen.

Samen met Maartje, Tamarah, Jeroen en Bryan vormde ik het 134e bestuur van P.S. en hoewel ik geen van hen van tevoren goed kende, hebben we een fantastisch jaar gehad. Laat je dus niet tegenhouden, doordat je mensen niet goed kent. Na een jaar met z’n vijven is dit wel anders en heb je er waarschijnlijk vier nieuwe vrienden bij.

“Het is ontzettend leerzaam” is een vaak gehoorde leus als mensen het hebben over het doen van een bestuursjaar. Op het gebied van plannen, timemanagement, spreken in het openbaar, vergaderingen leiden en dergelijke kun je als lid van een bestuur en zeker als praeses veel leren. Toch moet ik ook hier toegeven dat ik om kwart voor negen op zondagavond achter mijn laptop ben gekropen om dit stukje af te typen, aangezien ik het voor maandag in moet leveren. Neemt niet weg, dat ik uiteraard ontzettend veel geleerd heb in mijn jaar als praeses van P.S. en in veel opzichten ben gegroeid. Denk dus ook niet dat je alle goede eigenschappen die je als praeses of welke andere functie dan ook al moet bezitten voor je aan een bestuursjaar begint. Hierin zul je gaandeweg gaan groeien. Elk eerste telefoontje naar een sponsor, een praatje bij een ALV in Utrecht of Leiden of je eerste ALV zelf leiden in Oktober zal misschien spannend zijn. Juist door dit soort dingen te doen, groei je erin. Op die manier leer jij aan de ene kant in een jaar wat je kwaliteiten zijn en ze te verbeteren en aan de andere kant help je de vereniging door je een jaar fulltime in te zetten. Het mes snijdt aan twee kanten zou ik zeggen. 

Eén van de leukste dingen van het voorzitterschap vond ik dat je samen met de quaestor op pad mag langs alle sponsoren. Hierdoor kom je vaak op plekken waar je nog nooit bent geweest en misschien ook wel nooit meer zult komen. Daarnaast is het ontzettend interessant om bij al deze partijen uit de farmacie langs te gaan. Wanneer je, zoals ik toen, nog niet weet wat je na je studie wilt doen, is dit erg goed om jezelf te kunnen oriënteren. Andere zaken die praeses de mooiste functie maken, zijn dat je aanwezig bent bij veel vergaderingen en verantwoordelijk bent voor het leiden van de bestuursvergaderingen en ALV’s. Ook word je vaak gevraagd om stukjes te schrijven voor bijvoorbeeld almanakken en mag je tijdens galadiners, recepties en constitutieborrels altijd een praatje houden.

Los van alle inhoudelijke en serieuze dingen is het natuurlijk ontzettend leuk om met je vier bestuursgenoten een jaar lang op pad te gaan naar activiteiten, (constitutie)borrels, feestjes en gala’s. Dit beslaat het overgrote deel van het jaar en hoewel ik je niet met allerlei voorbeelden wil vervelen, kan ik je wel vertellen dat dat de echte reden is waarom een bestuursjaar bij P.S. een schitterende toevoeging is aan je studententijd.

Kortom, ik kijk nog steeds met veel plezier terug op mijn jaar als praeses van het 134e bestuur van P.S. en hoop dat jij dat ook ooit zult doen.

Theo Last


Maartje Heijnen: oud ab-actis
16nov

Maartje Heijnen: oud ab-actis

Lieve P.S.-ers, Voor degenen die mij niet kennen: mijn naam is Maartje Heijnen (wordt er nog kannetje Heijnen gedronken in het Vaatje?),...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren