Blogs

Maartje Heijnen: oud ab-actis

  • Vereniging
  • 4 minuten (828 woorden)

Lieve P.S.-ers,

Voor degenen die mij niet kennen: mijn naam is Maartje Heijnen (wordt er nog kannetje Heijnen gedronken in het Vaatje?), in 2011 ben ik begonnen met Farmacie en inmiddels sta ik vlak voor mijn afstuderen! Ruim 3 jaar geleden was ik ab-actis en vormde samen met Theo, Tamarah, Jeroen en Bryan het 134e bestuur van G.F.S.V. “Pharmaciae Sacrum”.

VOOR MIJN BESTUURSJAAR

In mijn eerste jaar was ik nauwelijks betrokken bij P.S., al vertoonde ik me wel in de meest rare outfits op EJC-feesten. Na mijn eerste jaar besloot ik om P.S.-mama te worden en kwam erachter dat er een P.S.-hok bestond in de kelder van de faculteit. Later kwam ik in de Diescommissie terecht en na een aantal maandagavonden in ’t Vaatje voelde ik me helemaal thuis in de P.S.-family.

Na mijn bachelor begon het te kriebelen, dit gaat me allemaal veel te snel! (nu denk je hoe kan dat met een 6-jarige studie maar ik had er last van). Toen begon ik na te denken, zou een bestuursjaar bij P.S. iets voor mij zijn?

Het leek me een geweldige ervaring, waarbij ik veel kon leren en daarnaast kennis zou maken met veel aspecten binnen de Farmacie. Een jaar niet bezig zijn met mijn studie, maar toch inhoudelijk en gerelateerd aan Farmacie bezig zijn. Aan de andere kant wist ik dat ik andere zaken (huis/familie/vrienden) op een lager pitje zou moeten zetten, waarschijnlijk een paar kilo zwaarder zou eindigen en bovendien was ik onzeker of het überhaupt wel zou kunnen.

Uiteindelijk besloten om te solliciteren (dat moest toen nog), en zo belandde ik in het 134e kandidaat-bestuur. De kandidaat-periode is een drukke tijd, omdat je in een korte periode de vereniging én je bestuursgenoten goed leert kennen. Ook schrijf je in die periode een Beleidsplan. Lastig omdat je nog relatief weinig weet maar ook heel leuk om met z’n vijven na te denken wat wil realiseren in jullie jaar.

TIJDENS MIJN BESTUURSJAAR

Al snel na de bestuurswissel kom je erachter dat het best goed gaat en dat je de mini-onderneming P.S. met je bestuur draaiende kunt houden. Iets waar ik me in het begin nog wel druk om maakte, bleek na een inwerksessie en een heilig Witboek toch mogelijk. Bij vragen of onduidelijkheden kun je altijd terugvallen op je voorgangers en door onze lange studie lopen er daarvan nog een heleboel op de faculteit rond.

Het is soms lastig uit te leggen waar je als ab-actis de hele dag mee bezig bent. Je bent natuurlijk verantwoordelijk voor het maken van de notulen van de ALV’s en bestuursvergaderingen, maar daarnaast zijn er nog een heleboel (in mijn ogen leukere) andere taken. Iets wat ik zelf heel leuk vond aan mijn functie was het contact met de opleiding. Als ab-actis werk je veel samen met de opleiding, zo heb je periodiek overleg met de opleidingsdirecteur tijdens de Raad van Advies en was ik betrokken bij de implementatie van de activiteiten van P.S. in Beroepsvoorbereiding en PAH. Daarnaast organiseert de ab-actis samen met de opleiding de Ouderdag voor eerstejaars. Ab-actis was een functie die goed bij me past. Ik houd van orde, efficiëntie en het maken van concrete afspraken. (of misschien ben ik daar wel van gaan houden door mijn taak als ab-actis….)

Tijdens een bestuursjaar bouw je een sterke band op met je bestuursgenootjes, je brengt immers heel veel tijd met hen door en je maakt de gekste dingen met elkaar mee. Dit maakt het bestuursjaar extra leuk, want het resulteert in een hechte vriendschap.

NA MIJN BESTUURSJAAR

Pas na mijn bestuursjaar heb ik me eigenlijk gerealiseerd hoeveel ik geleerd en meegemaakt had in één jaar. Tijdens het jaar ben je soms zo druk dat je niet doorhebt welke ontwikkelingen je doormaakt. Door mijn bestuursjaar heb ik op verschillende vlakken meer zelfvertrouwen gekregen en ben ik me er beter van bewust wat mijn kwaliteiten zijn. Je leert veel over samenwerken, verantwoordelijkheid nemen en communiceren met personen met wie je anders niet snel in aanraking komt. Eigenschappen die ook na je studententijd erg waardevol kunnen zijn.

Als ik terugkijk op mijn studententijd is mijn bestuursjaar zeker het hoogtepunt geweest. Alle georganiseerde activiteiten, constitutieborrels, feestjes, de bezoekjes aan sponsoren, ereleden en zusterverenigingen door heel Nederland had ik voor geen goud willen missen. Alle mensen die je tijdens het jaar leert kennen en natuurlijk de band met je bestuursgenoten! Het is een jaar hard werken en soms zijn er stressvolle momenten, maar je leert er veel van en naast het harde werken wordt er minstens zo hard genoten.

Kortom, ik zou een bestuursjaar iedereen aanraden. Heb je vragen over een bestuursjaar of over de functie ab-actis specifiek, voel je vrij om me een berichtje te sturen! (telefoonnummer kun je vinden via de P.S.-website of de almanak)

Liefs,

Maartje


Theo Last: oud praeses
19nov

Theo Last: oud praeses

Beste lezer, Ongeveer vier jaar geleden werd mij door het toenmalig bestuur gevraagd of ik praeses wilde worden van het 134e bestuur der...

Dennis Berends: oud quaestor
16nov

Dennis Berends: oud quaestor

Lieve lezer, Een tijdje geleden ben ik door Remco benaderd of ik een stukje zou willen schrijven over het doen van een bestuursjaar voor...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren