Blogs

Hoe alles altijd GOUD kwam

  • Vereniging
  • 4 minuten (718 woorden)

In maart 2017 besloot ik, vrij impulsief, plaats te nemen in de Almanakcommissie. Een beslissing waar ik zeker geen spijt van heb gekregen!

Het thema en de titel spelen een belangrijke rol bij de Almanak. Tijdens de eerste brainstormsessies zijn we onmogelijk vaak gewisseld van thema. Het enige wat we zeker wisten, was dat onze almanak niet ‘Averechts’ zou zijn. Van Carry Slee-achtige titels tot Nederland, alles kwam voorbij. Vele P.S.-ers proberen je constant aan de tand te voelen wat betreft het thema. We vonden het fantastisch om mensen op een verkeerd spoor te zetten, enigszins gerelateerd aan het thema. Dit hebben we gedaan door o.a. gouden glitter nagellak, een glittertelefoonhoesje en een gouden kerstslinger armbandje te dragen, hierdoor dachten velen aan een thema als ‘Glitter & Glamour’ en ‘Filmsterren’. Het geheimhouden was een hele klus en leverde vele hilarische momenten op.

Als je goed kan plannen, is alles mogelijk. Doe je dit niet, stel je alles uit en stel je geen deadlines, dan kom je in de problemen. Allemaal leuk en aardig om de Almanakcommissie te zijn, maar het kost nou eenmaal wel veel tijd in een korte periode. Zo hebben we in de maanden na de zomer vaak letterlijk slapeloze nachten gehad omdat het net niet ging zoals we wilden. Af en toe werden de deadlines niet gehaald. Als een commissielid iets niet af had was dat natuurlijk niet altijd fijn, maar je probeert altijd iemand te helpen. Een almanak wordt niet samengesteld door zes individuen maar door één groep. Je helpt elkaar om samen een eigen tastbaar eindproduct af te kunnen leveren voor de mooiste vereniging, P.S., en dat is meer dan goud waard.

Ik vond het jammer als we door de hoeveelheid werk niet naar ‘t Vaatje konden, maar dat was tijdelijk. Na het AlDi-feest heb je alle tijd om met je hele commissie iedere maandag het eindproduct, waar je je hart en ziel in hebt gestoken, te vieren in ‘t Vaatje.

Wat de almanak fantastisch maakt als commissie, is dat je een tastbaar product hebt van het commissiejaar. Zo weet je bij ieder(e) pagina, afbeelding, hoofdstuk en onderdeel waar het idee vandaan kwam en hoe het zich uiteindelijk heeft ontwikkeld. Als je later terug wil denken, kan dat op deze speciale manier.

O mijn god, ik was zo zenuwachtig voordat het filmpje werd getoond. Iedereen liet ik mijn hartslag voelen, die was namelijk nog nooit zo hoog geweest. Na maanden zwoegen en hard werken was de almanak niet meer van ons, ‘onze almanak’ zou van alle P.S.-ers worden en ergens vond ik dat jammer. Na alle super leuke reacties, voornamelijk over het thema, was de ontlading dan groot. We mochten aan de tafels plaatsnemen en ik deed mijn best om voor iedereen een leuk persoonlijk berichtje achter te laten, in een hopelijk leesbaar handschrift. Op een gegeven moment ging dat steeds makkelijker en het verbaast me nog steeds wat ik in iemands almanak heb geschreven.

Je kan alles nog zo zelf goed geregeld hebben, als Almanakcommissie ben je ook afhankelijk van vele andere aspecten. Een almanak maakt de Almanakcommissie niet alleen en dat is maar goed ook, want een almanak is voor en van alle P.S.-ers. Zo moesten we enige tijd wachten tot alle besturen, genootschappen, commissies en huizen hun deel hadden ingeleverd. Soms moesten we daarop wachten tot het allerlaatste moment. Ook hebben we last gehad van loszittende beugels, gecrashte computers, een drukker die het verkeerde papier heeft genomen en ziekte. Je leert door de almanak dat het soms noodzakelijk is om een plan B te hebben en leert zaken op een andere manier aan te pakken.

Ik ga er niet omheen draaien, het is veel werk om een almanak maken, maar je krijgt er veel voor terug. Het ging niet altijd even makkelijk, maar juist daar heb ik super veel van geleerd. Je werkt met z’n zessen hard en leert elkaar daardoor goed kennen. Inmiddels draai ik mijn hand er niet meer voor om te werken met Photoshop & InDesign, wat vaker van pas komt dan verwacht. Ik had dit jaar voor geen goud willen missen!

Als je nog vragen hebt over de Almanakcommissie, kan je altijd bij iemand van de 32e terecht!

Namens de 32e  Almanakcommissie ‘Komt Goud’,

        Charlotte Mittendorff


Blog van de Redactiecommissie "Koffietijd"
20feb

Blog van de Redactiecommissie "Koffietijd"

Het is inmiddels alweer bijna een jaar geleden dat wij geïnstalleerd werden als de Redactiecommissie. Sindsdien hebben wij al drie...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren