Blogs

Dennis Berends: oud quaestor

  • Vereniging
  • 3 minuten (585 woorden)

Lieve lezer,

Een tijdje geleden ben ik door Remco benaderd of ik een stukje zou willen schrijven over het doen van een bestuursjaar voor Pharmaciae Sacrum en dan met de nadruk op het reilen en zeilen van het quaestorschap binnen een bestuur. Afgelopen jaar heb ik deze prachtige functie mogen bekleden binnen het 136e bestuur en aangezien ik het zo nog 3 jaar zou doen, lijkt het me zeker leuk om hier een stukje over te schrijven.

Laat ik allereerst kort iets over mezelf vertellen. Voordat ik voor de functie als quaestor van het 136e bestuur gevraagd werd, had ik inmiddels al wat commissie ervaring. Zo heb ik plaatsgenomen in de ‘SSS’, de BEC en de 27e Lustrumcommissie. Alleen in de laatste commissie bekleedde ik de functie waar ik later voor gevraagd zou worden, dus het leek me een ideaal opstapje naar het grote werk, namelijk quaestor zijn binnen het bestuur.

Dinsdag 6 juni 2017 begonnen Keri, Lilly, Melanie, Cees en ik samen aan het avontuur dat ons de rest van ons leven nog bij zal blijven, waarin we vriendschappen voor het leven hebben afgesloten en waarin we tot slot ontzettend veel van elkaar, maar ook zeker van onszelf hebben geleerd. Binnen ons bestuur had ik, zoals al eerder gezegd, functie 3 oftewel de functie van quaestor. Als quaestor ben je verantwoordelijk voor de geldstromen binnen de vereniging, waarbij je de volgende werkzaamheden regelmatig uit zal voeren: boekhouden, incasso’s uitvoeren, de belastingaangifte doen, begrotingen voor onder andere commissies maken, subsidies aanvragen en de resultatenrekening en balans maken. Nu zul je vast denken: “Hoe moet ik dit allemaal doen? Ik heb niks van dit alles ooit gedaan!” Wees gerust, dat is ook vrij normaal en dat is juist wat functie 3 zo mooi en bijzonder maakt. Al deze vaardigheden zul je jezelf eigen maken, waarbij je er in de rest van je leven profijt van zult hebben. Tevens is het mooi om te zien hoe een vereniging echt van binnen draaiende blijft, want zonder geld geen vereniging! Er zullen altijd wel momenten zijn dat het even lastiger is, qua planning te druk of dat je dagen op zoek bent naar een paar eurocent. Uiteindelijk los je het probleem dan op  en is het euforische gevoel onbeschrijfelijk! Mocht je er zelf niet uitkomen, dan kan je altijd je Kascommissie om raad en advies vragen. Deze bestaat uit de afgelopen 2 quaestoren van P.S. en zij hebben (meestal) voldoende ervaring om je te helpen.

 

Naast het bovengenoemde vorm je ook samen met je praeses het aqcuisitieteam van de vereniging. Hierbij plan je sponsorgesprekken en reis je het hele land door om op sponsorgesprek bij een van onze jaarcontracten te gaan. Ook ben je op zoek naar nieuwe sponsoren die de vereniging naar een nog hoger niveau helpt dan dat ze al is. Dit doe je zoals genoemd samen met de praeses en over het algemeen maak je van de sponsorgesprekken een gezellig dagje uit, als de NS tenminste meewerkt.

Nu ik teruglees moet ik er denk ik maar eens een eind aan breien, want de hoeveelheid tekst moet natuurlijk niemand afschrikken om interesse te tonen voor het quaestorschap van het 138e bestuur der G.F.S.V. “Pharmaciae Sacrum”. Ik hoop je op deze manier een goede inkijk te hebben gegeven in het doen en laten van een quaestor. Mocht je nog vragen hebben, schroom niet en app me, spreek me aan of ga gezellig een rondje met me fietsen!

Groeten,

Dennis Berends

e.t. quaestor


Maartje Heijnen: oud ab-actis
16nov

Maartje Heijnen: oud ab-actis

Lieve P.S.-ers, Voor degenen die mij niet kennen: mijn naam is Maartje Heijnen (wordt er nog kannetje Heijnen gedronken in het Vaatje?),...

Luke van der Koog: oud assessor I
14nov

Luke van der Koog: oud assessor I

Het schrijven van deze blog heb ik lang voor me uitgeschoven. Het is namelijk best lastig om precies op papier neer te zetten wat een...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren