KNG-lezing

Deelname

Aanmelden voor dit evenement is niet meer mogelijk

Over dit evenement

Categorie
P.S.-activiteit
Organisator
Het 135e bestuur der G.F.S.V. "Pharmaciae Sacrum"
Datum en tijd
16 mei 2017 20:00 - 22:00
Locatie
Groninger Forum (Hereplein 73)

KNG-lezing

Op dinsdag 16 mei is er een lezing georganiseerd in samenwerking met het Koninklijk Natuurkundig Genootschap (KNG). Het onderwerp van de avond is de verwachtingen van CRISPR/Cas: een nieuwe technologie om ons DNA te verbeteren.

De KNG-lezing kan meetellen als externe activiteit voor Beroepsvoorbereiding II en III of voor Professioneel en Academisch Handelen.

- Locatie: Groninger Forum (Hereplein 73)

- Tijd: 20:00-22:00 uur (met een pauze rond 21:00 uur)

- Dresscode: smart casual

Samenvatting over het onderwerp

De verwachtingen van CRISPR/Cas: een nieuwe technologie om ons DNA te verbeteren

Methodes om cel en diermodellen te ontwikkelen voor biomedisch onderzoek waren zeer beperkt en vaak tijdrovend, en daardoor kostbaar. In de laatste jaren zijn verschillende genetische tools ontwikkeld om dit soort modellen specifieker en efficiënter te maken. Een van meest revolutionaire DNA-tool is CRISPR/Cas. CRISPR/Cas technologie is een DNA-editing systeem die onderzoekers hebben gekopieerd van bacteriën die dit systeem gebruiken om zich te beschermen tegen virusinfecties. CRISPR/Cas herkent zeer specifiek het DNA van virussen om dit vervolgens in stukjes te knippen. Met een vereenvoudigd CRISPR/Cas systeem kunnen onderzoekers nu functies opgeslagen in ons DNA inactiveren of activeren. Daarnaast is het mogelijk om ziekte gerelateerde fouten in ons DNA te herstellen, waardoor gen-therapieën in de nabije toekomst mogelijk gaat worden. Deze revolutionaire ontwikkeling heeft ook al geleid tot de discussie of we nu niet in staat zijn om designerbaby’s te ontwikkelen. Als onderzoeker gebruik ik deze technologie ook. Ik zal tijdens deze presentatie deze techniek uitleggen, waarom wij het gebruiken in ons lab, en wat de mogelijke toekomstige toepassingen zijn. Met deze techniek, ontstaan uit fundamenteel onderzoek, staan we aan de voet van een zeer interessante en spannende wetenschappelijke en medische revolutie. 

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien

Onze sponsoren